Friday 6 November 2015

Kuih Ketayap Yang Menawan

Assalamualaikum & selamat sejahtera sahabat

Hari ni terlebih rajin, banyak perkara nak citer, salah satunya kisah kuih ketayap yang menawan.....(amboiii, nama.....indahnya....) Buat pengetahuan sahabat semua....kuih ketayap ni adalah 1st time cheteh buat! Alhamdulillah menjadi, itu pun setelah gigih menuntut ilmu & petua dari resepi mak.....Kuih ketayap ni kalau juai kat luar, memang tak beli la sebabnya tak kena dengan taste cheteh. Cheteh akan makan dengan banyaknya kalau mak cheteh yang buat....(diaorang kata cheteh memilih.....cheteh bukan memilih tetapi bab-bab kuih memang cheteh loorrat banyak, memang cerewet, kalau buat tak de rasa, suam-suam kuku ja....jangan harap la nak makan, memang kalau rasa tak sedap memang tak sentuh laa....)

Ni kuih ketayap resepi mak cheteh tau, (cheteh siap buatkan untuk jiran sempena majlis doa selamat....Alhamdulillah diaorang suka)

Jom kita share sama-sama ya....

Bahan-bahannya:
1 kg tepung gandum
2 sudu besar tepung pulut
1 biji telur
Sedikit Garam
Pewarna Hijau (titiskan mengikut kesukaan masing-masing ya, nak terang ke @ so so jee ke, pun bole....)

Semua bahan kat atas kacau sebati....kalau malas guna je mixer or blen k....
Adunan tu jangan pekat sangat biar cair sedikit, sebab kalau pekat nnti kuih tu tebal & pecah, (ermmm dah tak lawa kannn)
Maaf ya, sukatan air tu ...cheteh lupa la banyak mane....so agak-agak je la yea, yg penting jangan pekat tau.

Bahan untuk inti:
1 1/2 biji kelapa parut
5 sudu besar Gula Merah (kalau nak lagi gelap tambah la lagi gula merah ni) 
5 sudu besar Gula Pasir (kalau sape nak lagi manis sila lah tambah sukatan gula ni ya....)
5 sudu besar Gula perang
(harus diingat ya....sukatan tahap kemanisan bergantung pada korang sendiri tau, sape suka manis tambah la lagi gula, tapi kalau kena kencing manis jangan salahkan resepi ni naaa....)
2 helai daun pandan
4 sudu besar tepung gandum (sebab nak bagi inti nya lagi moist gitewww....sape yg tak suka tak perlu letak k)
Sedikit garam

Cairkan kesemua gula & masuk tepung, kacau sebati
Masukkan kesemua bahan inti & daun pandan, kacau smpai sebati....
Lepastu biarkan sejuk

Panaskan kuali (nak hasil lagi cun guna pan non stick)
Lepas tu bole la buat kulit ketayap ni, satu senduk utk satu pc kulit ketayap.... Hasilnya bole dpt dalam 70++ pcs kulit ketayap, ikut saiz laa...

Mehh, cheteh belanja gambar step by step cara buat kuih ketayap nih.....







Haaaa....dah jadi, senangkan, puas hati makan, kulitnya yang indah lemak-lemak...dengan intinya yang moist gitewww.... (bukan nak puji tau....memang sedap)

So....cubalah ya, mesti jadi! 
Selamat memasak..... bye....


#terima kasih mak sebab ajarkan yung buat kuih ketayap yang indah & sedap nih, semua org puji....sayang mak, muahhh

No comments:

Post a Comment

Indahnya Bersalam

Assalamualaikum sahabat... #Rasulullah SAW bersabda:  "Jika seorang Mukmin bertemu dengan Mukmin lain lalu mengucapkan salam ke...