Friday 1 July 2016

Karipap Sardin Istimewa

Assalamualaikum sahabat....

Selamat Berpuasa Semua....cheteh nak share cara-cara buat karipap sardin. Masa ni adalah 2 Ramadan, bermakna hari kedua berpuasa...gigih, keluar ja opis terus pecut balik rumah sebab nak buat karipap sardin (sebab apa karipap sardin?? sebab salah satu kuih peberet cheteh laaa...)

Cara buatnya senang jeee (resepi turun temurun dari pakcik bagi dekat mak, lepastu bagi lak kat cheteh.....)

Bahan-bahan:

- 1 kg tepung gandum
- 1 cawan minyak masak (suka laa nak guna brand apa pun)
- 2@3 cawan air sejuk (air sejuk yg disimpan dalam peti ais...air ni agak2 la smpai adunan sebati dan tak melekat dekat jari ya....)
- sedikit garam

Bahan untuk inti:

- 1 tin sardin cap ayam (yg besar - hancurkan)
- kentang 4 biji (potong dadu)
- 1 labu bawang besar (cincang sederhana)
- 3@4 ulas bawang putih (cincang halus)    
- sedikit garam & lada hitam
- cili api (cincang halus....jika nak rasa pedas, kalau tak makan pedas jangan masukkan ya...)

Cara membuatnya:
Adunkan tepung gandum dengan minyak masak, pastu masukkan air sejuk dan garam...gaul sebati (pastikan doh/pastry di uli sehingga tidak melekat di jari....penggunaan air tu agak-agak la ya).
Selepas itu peram doh/pastry lebih kurang dalam 2 jam....(menurut kata mak sebab nak bg doh tadi sebati....)

Sementara tunggu doh/pastry sebati, jomm kita buat inti pula...

Tumis bawang besar & bawang putih, masukkan sardin  dan kentang, kacau sebati. Kemudian masukkan garam, lada & cili api (kalau suka pedas).
Masukkan air (1@2 cawan), kacau sebati, biarkan sehingga mendidih. Pastikan kentang tadi empuk ya...dan bahan-bahan inti sardin tadi masak mendidih hingga pekat ya.

ok...bila inti sardin da sejuk, boleh la mula menerap. Cheteh suka buat sendiri  kelim (bunga-bunga tepi karipap tu...) tak suka pakai acuan, tapi mak cheteh suka pakai acuan.... sebab katanya cepat...

Bila da siap semua, boleh la mula menggoreng, pastikan minyak panas ya...



Image may contain: food
ni ada dua style sebab satu pakai acuan dan satu lagi manual kelim bunga guna tangan

Image may contain: food

Image may contain: food



Dah siap.....

Selamat berbuka sahabat .... 

#Tip: Cheteh tanya mak, nape guna minyak & air sejuk??? Mak cakap...nanti karipap tu lagi rangup & tak berminyak....dan tahan lama... (memang, bila makan ada rasa perbezaannya dengan karipap yang menggunakan mentega/butter...) kalau sahabat nak rasa kelainan, sila lah cuba ya....lagi pun bahan-bahannya senang sangat! bye....

Tq mak







No comments:

Post a Comment

Indahnya Bersalam

Assalamualaikum sahabat... #Rasulullah SAW bersabda:  "Jika seorang Mukmin bertemu dengan Mukmin lain lalu mengucapkan salam ke...