Monday 5 October 2015

Bubur Nangka TerSedap

Assalamualaikum & salam sejahtera sahabatku semua....

Alhamdulillah, hari ni terlebih rajin....sebab apa terlebih rajin, sebab cheteh da pandai buat bubur nangka tersedap...(ewah-ewahhhhh....betul tau, semua orang cakap bubur nangka yang cheteh buat ni sedap, klu tak percaya...sahabat semua bole try buat & ikut ja resepi cheteh ni....) 

Ini first time buat tau, tapi jenuh juga riki resepi, petua dan tanya pada master2 memasak....akhirnya selepas dikaji mana yang sesuai, so jadilah....terhasil lahhh bubur nangka yang sedap nih.....(gigih mengkaji tau....almaklumlah cheteh ni bukan pandai masak pun, tapi klu cheteh masak, cheteh akan masak dengan gigih & jayanya.....hooreyyy). 

Tq buat sahabat cheteh.....ella, sebab tak lokek ilmu & bagi tip bagaimana nak buat bubur nangka sedap.......(Oppss ...lupa nak bagitau, bubur ni sempena hari makan-makan kat opis, buah nangka ni pulak adalah hasil dari kebun pakcik, tq pakcik sebab bagi sebiji buah nangka kat yung.... :p) 

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Nangka - (40 ulas)
  • Kelapa - 2 biji (lebih kurang 4 gelas....kalau nak lebih pun bole, tp nnti cair sikit la...) 
  • Susu cair - 1 tin
  • Gula Merah - 1 peket@1 cawan (kalau suka gelap...lebihkan)
  • Gula Pasir - 10 sudu besar 
  • Tepung Beras - 4 sudu besar
  • Daun Pandan - 2 helai
  • Air - 2.5 gelas
  • Sedikit Garam (untuk rasa lemak2 gitu...)

Cara membuatnya:
  • Potong nangka (saiz, ikut suka nak macam mana, panjang ke...4 segi ke....terpulang ya. Tapi cheteh suka potong kecik-kecik)
  • Cairkan gula merah, kemudian campurkan santan & tepung beras, kacau sebati, baru masukkan dalam periuk & masukkan gula merah yang dicairkan tadi, kacau perlahan-lahan (api kecil ya..)
  • Masukkan gula pasir & garam & daun pandan (sukatan gula tu terpulang ya....klu yang suka manis tu tambah la sukatan gula tu...tapi jangan lebih-lebih, harus diingat, kesihatan perlu dijaga....)
  • Lepas tu masukkan susu cair, kacau perlahan-lahan sehingga mendidih (menggelegak)
  • Masukkan nangka yang dipotong tadi....agak-agak da mendidih, boleh la off api tu. (Kalau lama sangat mendidih, nnti nangka tu lembik, tapi kalu sahabat suka camtu...ok laaa, biar lama pun tak pa)

Untuk pengetahuan sahabat semua...cheteh sengaja guna tepung beras untuk memekatkan kuah sebab cheteh tak suka biji sagu. Akan tetapi kalau sahabat suka biji sagu, boleh la masukkannya. (Jikalau guna biji sagu, tepung beras dah tak perlu....) 

Lagi satu...sukatan ni cheteh main agak-agak je (mengikut kajian cheteh laaa...), di harap sahabat bolehla fikir logiknya ya...lebih kurang jeee...tak cair sangat...tak pekat sangat...so so, tapi lemak & berkrim...wallaaaa









Okeh ....selamat mencuba ya, nyumnyum 
(kalau tak jadi cuba lagi....jangan cepat mengalah, dongibab... :p)



4 comments:

  1. kak tehhh.....yummieeee nya tgk....sedap kot... kt umah baru ja masak nangka... dah bg org pun... huhu....
    tunggu nangka lain lak masakkk

    ReplyDelete
  2. sedap dikk, b4 ni agak x suka mkn bubur nangka, tp bila kwn bg tip suh buat camni....mmg berbeza sedikit dr bubur nangka yg biasa.... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab letak gula merah ka kak teh.. ka sbb x suka sagu....

      Delete
    2. sbb x suka sagu.....klu bubur kacang pun, akk akan mkn yg x letak sagu

      Delete

Indahnya Bersalam

Assalamualaikum sahabat... #Rasulullah SAW bersabda:  "Jika seorang Mukmin bertemu dengan Mukmin lain lalu mengucapkan salam ke...