Assalamualaikum & salam sejahtera wahai sahabat.....
Tu laa....nak citer beberapa hari lagi nk puasa, opis ada buat makan-makan (ala-ala pot luck gituuuu....) da lama benar tak buat pot luck nih....so pikir punya pikir nak bawa apa la niii....(orang-orang opis request nk mkn masakan 'air tangan'....errmmm alamatnya mmg kena masak laaa.... (cheteh ni bukan nya pandai masak pun, masak cincai-cincai tau laaa.....tp kalu da masak, masuk dapur, mmg gigih......ngehngehngeh)
Pikir punya pikir ...ok la cheteh masak daging kurma (sbb apa tau.....sbb da lama x mkn masak kurma....hihihihi) and satu desert iaitu.....banana chocolate crepe...bahasa melayunya popia pisang coklat......(ini request dr opis mate.....) sib baik senang kannnn. Apa lagi kulit popia beli jee yg ready made, kalau nk home made kulit popia tu mmg x cukup masa laaaa, huwaaaa...... (yg sebonarnya tak pandai pun....tp belasah je laaa kannn)
Meh kita tengok pic yg sempat cheteh amik sambil masak.....di waktu pepagi buta, wallaaaa....
|
mula-mula kopek pisang..... |
|
yg nie...cheteh guna pisang berangan (suka hati ya nak potong berapa pun....janji suka) |
|
kulit popia (tapi cheteh guna bran frizz....so far so good) |
|
cairkan coklat |
|
pastu letak pisang atas kulit popia, letak coklat cair tadi kat atas pisang |
|
kita balut kemas-kemas...comei-comei |
|
pastu goreng |
|
tadaaa....da siap |
|
inilah hasilnya....nyumnyum |
|
ini pulak kurma daging.....(sorry ekk sebab pic ni je yg sempat amik...pic sesudah masak) |
|
haaaa ni sebahagian opis mate...ada macam-macam atas meja, setiap sorang mesti kena bawa satu jenis makanan (paling minima ...lebih tak pe.... :p )
Alhamdulillah, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak
dari cheteh.........Alhamdulillah, semoga kita semua Hapuskan Dendam, Bersihkan Hati, Luruskan Niat......Semoga kita mendapat keberkatan & keredhaan daripada Allah.....Aamiinn
Salam setulus ingatan ........ "Ya Allah Redhailah & terimalah segala amalanku di bulan Ramadhan ini serta ampunlah segala dosa-dosaku yang telah lalu....aamiin..."
|
No comments:
Post a Comment